Bro over Fantesteinsvatn Gangbro. Jotunheimen, Norge. 2018.

Fantesteinsvatn er en del av innfallsporten til Jotunheimen. Over Fantesteinsvatnet er det konstruert en bro av en oppspent stålplate som er 1,9 m bred, kun 2 cm tykk og med hele 47 m strekk over vannet. Rekkverket er også utført i stål, med enkle stolper og vaier for å hindre fall sideveis.


Målet med Nasjonalparkens prosjekter er å senke terskelen for å oppleve nasjonalparkene på nært hold, og at flere skal komme seg ut i naturen. Det er lagt opp til høy grad av tilgjengelighet og universell utforming i prosjektet.

‘Juryen har valgt å premiere en bro som gjør svært mye ut av svært lite. Brua er del av en velplanlagt vandring i spektakulære omgivelser, og som i sin utforming velger å gjøre alle inngrep så usynlige som mulig, for å rette fokus mot naturen. Prosjektet er spektakulært i sin enkelhet og beskjedenhet. Umiddelbart virker brokonstruksjonen helt usannsynlig, men ved nærmere ettertanke er den allikevel helt logisk i sitt samvirke mellom konstruksjon og sted, mellom stålets strekk og «godt berg i dagen». 47 meters spenn er løst med en 20 millimeter høy oppspent konstruksjon, ladet med intelligens, som resulterer i en optimal ressursbruk. Dette er allikevel utført med helt standard materialer og byggemetoder. Resultatet er uhyre elegant. Det prisverdige ved dette prosjektet ligger ikke bare i den intelligente måten konstruksjonen er løst på, men også nettopp viljen til å tre tilbake, til ikke å lage et «signal» som mange ofte blir fristet til, men til å la naturen få lov til å spille hovedrollen.’

- Juryen for Norsk Stålkonstruksjonspris 2019.

Landskap arkitekt
Dronninga Landskap