DIFK Dipl.-Ing. Florian Kosche AS PROSJEKTER EN

VÄXJÖ


Rådhuset og togstasjonen. Växjö. Sverige. 2016.


Växjö rådhus og stasjon er et prosjekt med ambisjonen om å samle flere begivenheter i en seks-etasjers trebygning. På grunn av sin nærhet til jernbanen, vil det også huse en togstasjon i tillegg til rådhuset og nye kontorer.

Nøkkelord for prosjektet er «møteplass», «fleksibilitet» og «bærekraft», men hovedinteressen er å benytte tre som det viktigste strukturelle materialet for å skape en unik atmosfære.

Konstruksjonen er delt inn i tre deler. Betongkjelleren fungerer som en sokkel som trekonstruksjonen bygges på. Bakkenivået er utformet som en jernbanestasjon og er designet for å håndtere strømningen av flere tusener mennesker hver dag. De massive trebjelkene og tresøylene er orientert og plassert på en slik måte at følelsen av porøsitet mellom stasjonen og sentrum av byen økes. I de øvre nivåene, trekonstruksjonen fremkommer i standarddimensjoner. Akseoppsettet introduseres av søyler for å redusere spennviddene og for å skape en lysere atmosfære som er mer egnet for kontorlokaler.

I fasaden kombineres to systemer. I den første etasjen, en glassfasade er plassert foran limtresøylene. I de øvre nivåene brukes en dobbelfasade med konstruksjonsglass og CLT (krysslaminert massivtre) for å oppnå høy komfort.


Arkitekt:
White Arkitekter
VÄXJÖ
VÄXJÖ
VÄXJÖ
Images courtesy White Arkitekter
© Copyright DIFK 2018. Content managed by Stacey